среда, 24. март 2010.

Kolika je brzina živčanog sprovođenja? (Biologija)

Kolika je brzina živčanog sprovođenja?

Da li je misao zaista brza kao munja? Ranije se mislilo da jeste. Međutim, mi danas znamo da se misaoni podstrek — impuls prenosi duž živčanih vlakana u našem telu brzinom koja može tačno da se izmeri.
Živčani impuls, podsticaj koji putuje duž živaca, kreće se brzinom od samo približno 250 kilometara na čas! To znači da poruka može da se šalje mnogo brže izvan našeg tela nego iz jednog dela tela u drugi. Televizija, radio i telefon prenose poruke mnogo brže nego živci.
Misao koja bi putovala živcima s kraja na kraj Balkana stigla bi nekoliko časova kasnije nego ista misao koja bi bila poslata preko telegrafa, radija, telefona ili televizije.
Kada se nešto dešava na našem prstu, treba da prođe izvesno vreme da se taj impuls prenese do našeg mozga. Zamislite da ste džin i da vam je glava na Aljasci a noge na krajnjem jugu Afrike. Ako bi vas ajkula ujela za prst na nozi u ponedeljak ujutru, vaš mozak bi za to saznao tek u sredu uveče. I ako biste odlučili da izvadite nogu iz vode, potreban bi vam bio ostatak nedelje da ta misao stigne u vaše stopalo!
Na različite vrste draži odgovaramo različitom brzinom. Na zvuk odgovaramo mnogo brže nego na svetlost, na jaču svetlost brže nego na slabiju, a na crvenu brže nego na belu.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар