среда, 24. март 2010.

Šta je refleks? (Biologija)

Šta je refleks?

Kad vas pregleda, lekar ponekad traži od vas da prekrstite noge, a zatim vas malim gumenim čekićem udari po kolenu. Lekar time želi da proveri vaš refleks. U ovom slučaju to je jedan poseban, takozvani patelarni refleks, zato što čekićem udari u jednu kolenu vezu koja se zove patelarna veza. Šta se dešava kada čekićem udari u ovu vezu? Nadražaj polazi od čulne ćelije u kolenoj vezi i ide ka kičmenoj moždini. Tu se prenosi na motornu ćeliju, a ova šalje akcionu struju mišićima noge. Noga se trza, kao da se sprema da udari neprijatelja u samoodbrani.
Ova radnja je refleksna. Drugim rečima, ona je automatska. Mi nemamo nikakvu kontrolu nad njom, zato što ona nije započeta u našem mozgu. Na primer, kada ležete u krevet i zatvarate oči, vi vršite voljnu radnju. Ali ako vam trunčica prašine uleti u oko, vi ćete ga odmah zatvoriti hteli to ili ne. Ovaj automatski pokret je refleks.
Prema tome, refleks možemo da opišemo kao automatsku reakciju organizma, bez uticaja volje, na neki spoljni nadražaj.
Kako nastaje refleks? Kada senzitivne ćelije prime nadražaj sa kože, on ide prema kičmenoj moždini i odatle se prenosi na motorne ćelije. Motorne ćelije upućuju struje određenim mišićima i izazivaju njihov rad. Ovi živčani impulsi ne prolaze kroz mozak.
Više od 90 procenata svih radnji koje vrši čovečji živčani sistem su refleksne radnje!
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар