среда, 24. март 2010.

Zašto imamo dva nervna sistema? (Biologija)

Zašto imamo dva nervna sistema?

Čovečji živčani sistem je nalik na mrežu žica koje polaze od mozga i povezuju sve delove tela. Mozak je centar ovoga sistema. Od mozga naredbe idu preko živaca i nagone nas da se krećemo, smejemo, jedemo i, uopšte, da se ponašamo kao ljudska bića.
Živci služe mozgu kao sistem za vezu. Kroz poseban deo živčanog sistema mozak dobija obaveštenja o svemu što se događa u organizmu. Glavna linija koja povezuje mozak sa telom je kičmena moždina. Ona je smeštena u kičmenom kanalu. Kičmena moždina je u stvari skup živčanih snopova, sličan skupu žica koje čine kabl.
Svaki živac ima dva korena koji ga povezuju sa kičmenom moždinom: zadnji i prednji koren. Zadnji korenovi prenose poruke kičmenoj moždini, a odatle mozgu. Prednji korenovi prenose poruke iz mozga raznim delovima tela. Zadnji korenovi prenose senzacije (osećaje), a prednji prenose nalog za neku radnju. Kad se krećemo, nadražaj ide iz mozga kroz prednje korenove.
Ovaj deo se naziva moždano-moždinski živčani sistem. On se stara o svim našim voljnim radnjama i o našim reakcijama na spoljne nadražaje. Da nema ovog živčanog sistema, ne bi bilo ni misli, ni radnje, ni senzacija (osećaja).
Ali, kao što znate, telo isto tako obavlja i nevoljne radnje. Svi organi imaju određene i važne zadatke koji se vrše bez našeg svesnog mišljenja. Na primer, varenje i disanje se vrše automatski i nezavisno. Rad srca je isto tako automatski.
Ove nevoljne radnje i mnoge druge kontroliše automatski drugi živčani sistem koji se zove autonomni nervni sistem. On ne zahteva svesnu kontrolu, iako reaguje na nadražaje iz moždano-moždinskog sistema. On gradi odvojenu živčanu mrežu u telu, bez koje bi život prestao. Da bismo živeli i radili kao ljudska bića, potrebna su nam oba sistema.
Izvor: 1000zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар