петак, 23. април 2010.

Zašto postoje levoruki? (Biologija)

Zašto postoje levoruki?

Mnogi roditelji čija su deca levoruka brinu se zbog ove pojave i pitaju se da li treba da pokušaju da je isprave. Mnogi stručnjaci kažu: ne!
Ako je neko stvarno levak i služi se levom rukom umesto desnom, nema potrebe da se to njegovo svojstvo menja. U svetu postoji oko 4 procenta levorukih i mnoge slavne ličnosti u prošlosti, kao što su likovni umetnici Leonardo da Vinči i Mikelanđelo Buonaroti, bili su levoruki.
Naravno, naš svet je svet „desnorukih“, pa je sve oko nas podešeno za njih: brave, zavrtnji, automobili, instrumenti itd. Zato levoruki imaju teškoće, ali ih uglavnom savlađuju bez problema.
Ne postoji nijedno jednostavno i opšteprihvaćeno objašnjenje zbog čega smo svi mi uglavnom desnoruki, a samo su neki ljudi levoruki. Evo jedne teorije: naše telo nije simetrično, odnosno, njegove strane nisu potpuno jednake. Desna strana lica se neznatno razlikuje od leve, kao što leva i desna noga nisu iste jačine, a jedno stopalo je obično nešto veće od drugog. Tako desna i leva polovina mozga ne funkcionišu na isti način a leva ima premoć nad desnom.
Moždani putevi se ukrštaju u produženoj moždini i odatle idu na suprotne strane tela. Tako živčani putevi desne polovine mozga odlaze u levu polovinu tela i obratno. Kako leva polovina mozga ima premoć nad desnom, desna polovina tela je sposobnija i spretnija da obavlja radnje. Mi čitamo, pišemo, govorimo i radimo uz pomoć leve polovine mozga i zato smo većinom desnoruki. Međutim, ako je raspored kod nekoga obrnut, tako da desna polovina mozga ima premoć nad levom, takva osoba je levoruka.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар