петак, 23. април 2010.

Šta je bol? (Biologija)

Šta je bol?


Da li ste već poželeli da nikada ne osetite bol? Ako jeste, treba da znate da ste u suštini srećni zato što možete da ga osetite. Bol je zaštitnik. Kad vas zub ne bi zaboleo, ne biste znali da je oštećen i ne biste ga na vreme popravili. Ako ne biste osetili bol pri dodiru nečeg vrućeg, mogli biste teško da se opečete.

Mada to izgleda čudno, nauka još uvek ne može potpuno da objasni kako nastaje bol. Veruje se da ga prouzrokuje povreda slobodnih živčanih završetaka u koži. Zbog toga vrlo slabi nadražaji neće izazvati bol. Drugim rečima, ti živčani završeci u koži primaće samo „osećaj“, ali sve dok je količina energije mala, taj osećaj nećemo doživeti kao bol. Molekuli nekog veoma vrućeg predmeta kreću se sa velikom energijom i zato, kada dodirnemo njegovu površinu, moramo osetiti bol.
Koliko je poznato, u telu nema nekih posebnih prijemnika (receptora) za bol, ali izgleda da postoje posebni živci što vode od mesta koje prima nadražaj preko kičmene moždine do mozga.
Mesta na koži koja odgovaraju na nadražaje osećajem bola poznata su kao „tačke za bol“. One nisu ravnomerno raspoređene po celoj površini kože, a na nekim mestima skoro ih uopšte nema. Pa ipak, prosečno, na svakom sićušnom deliću površine kože postoji po jedna tačka za bol, a ukupno ih ima oko 3.000.000!

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар