среда, 24. март 2010.

Šta je alergija? (Biologija)

Šta je alergija?

Biti alergičan znači biti izuzetno osetljiv na jednu ili više običnih materija. To mogu da budu hrana, hemikalije, lekovi, čak i obična kućna prašina ili čestice koje otpadaju sa mačke, psa ili konja.
Materije koje izazivaju alergiju nazivaju se alergeni. Zašto alergeni utiču na neke ljude, a na druge ne? To medicina još nije objasnila. Danas se misli da nasleđe ima izvesnu ulogu u pojavi alergije. U mnogim porodicama dedovi i babe, roditelji i deca su osetljivi na istu materiju. Međutim, ponekad je samo jedan član porodice alergičan. Takođe se veruje da uzbuđenja imaju udela u javljanju alergije. Strah, ljutina i zabrinutost izgleda da pojačavaju alergični napad.
Šta se događa u organizmu kad neko ima alergiju? Smatra se da alergen, kada dospe u organizam, podstiče ćelije da stvaraju antitela. Antitela su jedna od glavnih odbrambenih snaga organizma. Ali kada je u pitanju alergija, ona dovode do neželjenih reakcija.
Misli se da alergična materija zajedno sa antitelima čije je stvaranje izazvala prouzrokuje u organizmu oslobađanje hemijske supstancije — histamina. A histamin, delujući na krvne sudove i na pluća, izaziva alergične pojave. Količina stvorenog histamina je ili vrlo mala, ili ga ima samo u napadnutim delovima tela, jer histamin nije nađen u krvi ljudi koji imaju alergične napade.
Kao što vidite, ima još mnogo štošta da se sazna o alergiji.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар