среда, 24. март 2010.

Kakva je uloga krajnika? (Biologija)

Kakva je uloga krajnika?

Većina ljudi misli da imamo samo dva krajnika postavljena sa svake strane grla odmah pored jezika. Ali to nije tačno.
Postoji nekoliko krajnika različite veličine. Krajnici su mali čvorovi sastavljeni od naročite vrste tkiva, koje se zove limfoidno tkivo. Zbog svog položaja, imaju poseban zadatak: oni su prva odbrana od infekcije koja ulazi kroz nos i usta.
Najveći par krajnika koji leže blizu nepca zovu se nepčani krajnici. Visoko i pozadi u ždrelu ima nekoliko manjih krajnika; njih nazivamo treći krajnik. Malih krajnika ima i pozadi, na jeziku, nešto ispod njegove površine.
Krajnici su pokriveni istim glatkim omotačem koji oblaže i usta. Na krajnicima se ovaj omotač spušta u dubinu i ponire u krajnik. Na taj način se obrazuju duboki cepčići koji se zovu kripte. Kripte zadržavaju klice i druge materije iz usta. Bela krvna zrnca opkoljavaju klice koje uđu u kripte i pomažu da se te klice unište. Normalna uloga krajnika i jeste da se bore protiv infekcije.
Nekad klice u ovim kriptama mogu da savladaju odbranu krajnika i da izazovu zapaljenje čitavog krajnika. Ovo zapaljenje se zove tonzilitis ili gnojava angina. Jedan ili mnogo češće oba krajnika postaju uvećani i bolni. Kripte su nabrekle i nekad iz njih izlazi na površinu krajnika gust gnoj. Od angine češće obolevaju deca nego odrasli.
Izvor: 1000 zašto. 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар