петак, 23. април 2010.

Šta je to pantljičara? (Biologija)

Šta je to pantljičara?

Mnogi ljudi boluju od pantljičare i zato postoji veliko interesovanje za sve što je u vezi sa njom. Pantljičara je vrsta pljosnate gliste; ona je crevni parazit, što znači da živi u priboru za varenje neke druge životinje ili čoveka i hrani se hranom koju je domaćin delimično svario. Domaćin pantljičare je skoro uvek neki kičmenjak: riba, pas ili čovek. Pantljičara ima sisaljke na glavi, u vidu prstena, pomoću kojih se pripija za unutrašnju stranu creva. Ona nema čulnih organa kao što su uši ili oči.
Mišići pantljičare nemaju skoro nikakvu ulogu, a njen živčani sistem je primitivan. Ona nema ni usta, ni pribor za varenje, već upija rastvorenu hranu površinom svoga tela.
Postoji više vrsta pantljičara različite dužine, počev od 1 milimetra do 10 metara! One su različitog izgleda; mogu da budu sastavljene od niza članaka, a mogu biti i nepodeljene na članke. Članci rastu jedan za drugim stvarajući se uvek iza glave. Svaka odrasla pantljičara je i muškog i ženskog pola.
Kako pantljičara dospeva u čovečji pribor za varenje?
Oplođena jaja pantljičare izbacuju se sa izmetom napolje. Zatim ta jaja pojede svinja; iz njih se u njenim crevima izlegu larve, koje progrizu zid creva svinje i odlaze u druge delove njenog tela. Kada se zaustave, obrazuju bobicu.
Pretpostavimo da čovek pojede zaraženo svinjsko meso koje nije dovoljno kuvano ili pečeno. Kuvanje ubija larve u bobici. Čovečji sokovi za varenje oslobađaju larve. One se zatim pripijaju za čovekova creva i tu odrastu.
Pantljičara štetno deluje na čoveka time što mu oduzima jedan deo hrane i što izlučuje neke otrovne materije. Pantljičare ne izazivaju smrt čoveka, osim u retkim slučajevima. Danas postoje lekovi pomoću kojih se pantljičara uspešno može izbaciti iz creva.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар