петак, 23. април 2010.

Šta su male boginje? (Biologija)

Šta su male boginje?

Ova bolest se javlja u svim delovima sveta. To je uobičajena dečja bolest koja ponekad ne mimoilazi ni odrasle. Njen prouzrokovač je virus — mala klica koja se ne može videti običnim mikroskopom.
Male boginje su zarazna bolest koja se veoma brzo širi. Zaraza se širi preko kapljica u vazduhu, kada se bolesnik zakašlje. Prenosi se i neposrednim dodirom sa osobom koja je zaražena, ali kod koje se bolest još nije ispoljila. Od ove bolesti boluje se samo jednom u životu. Odrasli koji su preležali male boginje u detinjstvu ne mogu ih dobiti od svoje dece.
U periodu od 10 do 12 dana posle dolaska u dodir sa virusom pojavljuju se crvene tačkice u grlu i ustima. Temperatura raste, nos počinje da „curi“ i javlja se kašalj. Posle jednog do dva dana celo telo je osuto crvenim pegama, a temperatura je i dalje visoka. Oči postaju crvene i osetljive na svetlost.
Strašno, zar ne? Ali upravo onda kada ospe prekriju celo telo, temperatura iznenada pada i dete se mnogo bolje oseća. Ponekad u toku malih boginja neke druge klice napadaju pluća bolesnika i takva infekcija je znatno ozbiljnija od samih malih boginja.
Epidemija (pojava velikog broja oboljenja) se obično javlja u velikim gradovima svake dve do četiri godine. U takvim slučajevima bolest obično ne mimoiđe nijedno dete, osim odojčadi do osam meseci, koja su prirodno zaštićena ukoliko su njihove majke preležale ovu bolest. Male boginje se obično javljaju u proleće. Lečenje ne predviđa neki poseban postupak osim, ponekad, serum, odmor i ležanje u zamračenoj prostoriji.

Izvor: 1000 zašto. 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар