петак, 23. април 2010.

Šta su paraziti? (Biologija)

Šta su paraziti?

Ponekad čujete kako neko kaže da neće da živi kao parazit; hoće da živi samostalno. Paraziti žive na račun drugog organizma, koji se naziva „domaćin“, bilo da žive u njemu ili na njemu.
Sva živa bića međusobno zavise, ali paraziti žive sa drugim organizmom na poseban način. Parazit uzima od domaćina sve, a ne daje mu ništa zauzvrat.
Parazit može da bude biljka ili životinja, a može da živi kako na račun biljke tako i životinje. U vrlo retkim slučajevima parazit može da živi kod više različitih domaćina, ali obično živi samo na račun jedne vrste domaćina. Ponekad ubije svog domaćina time što mu uzima suviše hrane, ili stvara materije koje truju domaćina.
Skoro sve vrste parazita imaju veliki i vrlo otporan podmladak. Da nije tako, paraziti bi se zatrli.
Da pomenemo samo neke parazite. Najsitniji su bakterije, koje mogu, kao što znate, da izazovu bolesti kod ljudi, životinja ili biljaka. Nešto veći paraziti su neke gljive. Prstenasti lišaj kod čoveka izaziva jedna parazitna gljiva, a druge vrste gljiva izazivaju plesan i medljiku kod biljaka.
U životinjskom carstvu ima mnogo parazita. Prvo, najznačajniji su najmanji paraziti. To su mikroskopski male jednoćelijske životinje koje se zovu protozoe. Ovi paraziti izazivaju kod čoveka malariju i neke druge bolesti. Drugu vrstu životinjskih parazita čine neke gliste: okrugla glista — trihina, koja izaziva trihinozu kod svinje i čoveka, zatim rudarska glista i pantljičara. Paraziti su takođe buve, krpelji i vaši.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар