уторак, 23. новембар 2010.

Šta je to florofil? (Biologija)

Šta je to florofil?

Kad biste morali da izdvojite jednu glavnu osobinu po kojoj se biljke razlikuju od životinja, šta biste izdvojili? Zelenu boju biljaka. Naravno, ima i nekih izuzetaka, ali osnovno svojstvo biljaka je njihova zelena boja.
Ova zelena biljna boja — hlorofil — spada u najznačajnije materije na celom svetu zato što omogućuju biljkama da iz zemlje i vazduha uzimaju materiju, i da proizvode hranu. Kad biljke to ne bi činile, ne bi bilo ni ljudi ni životinja, jer ne bi imali čime da se hrane! Čak i one životinje koje se hrane mesom zavise od drugih životinja, koje se hrane biljkama. U stvari, svaka namirnica vodi poreklo od biljaka!
Zato je hlorofil, ta čudesna zelena materija krja omogućuje biljkama da hrane ljude i životinje, od najvećeg značaja za naš život! Hlorofil se nalazi u ćelijama, a često i u stablu i cvetovima.
Uz pomoć hlorofila živo tkivo biljke može da upije energiju iz Sunčeve svetlosti i da pomoću nje preobražava neorganske hemijske sastojke u organske ili „životne“. Ovaj proces se zove „fotosinteza“. Reč fotosinteza dolazi od grčkih reči koje znače „svetlost“ i „spajanje“.
Postoje biljke koje nemaju zelenu boju — hlorofil. Kako one žive? Čitava jedna grupa gljiva nema hlorofil i ne može da stvara sebi hranu. Zato se one hrane na drugi način. Kad uzimaju hranu od drugih biljaka ili životinja, zovu se „paraziti“. Ako je uzimaju iz istrulelih biljnih i životinjskih ostataka, zovu se „saprofite“.
Čovek može da izdvoji hlorofil iz biljaka i da ga koristi na različite načine. On pomaže da se unište izvesne bakterije.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар