уторак, 23. новембар 2010.

Šta je to buđ? (Biologija)

Šta je to buđ?

Verovatno ste nekad primetili buđ na parčetu hleba. Ako hleb nekoliko dana stoji na vlažnom, toplom mestu, pokrije ga mreža belih, paučinastih konaca, koji kao da su posuti crnim prahom.
Ako pogledate kroz mikroskop, videćete da je ova mreža načinjena od mnogobrojnih dugih, bezbojnih konaca, kojih ima dve vrste. Jedni su pokriveni crnim lopticama sa sporama, pomoću kojih se buđ razmnožava. Drugi su kraći i ulaze u hleb, pa služe kao korenje i upijaju hranu. To je, u stvari, buđ ili plesan. Buđ je vrsta gljivica.

Buđ raste na vlažnom, toplom vazduhu, naročito tamo gde ima dosta namirnica. Jedne se hrane trulom biljnom i životinjskom materijom, druge su paraziti, to jest, žive na živim bićima.
Najčešće vrste buđi su one koje narod zove crna i zelena buđ, a ime su dobile po boji njihovih spora. I pošto se ove spore nalaze u vazduhu svuda oko nas, one brzo „napadaju“ hranu, voće, pa čak i kožne predmete ostavljene na toplim i vlažnim mestima, i tamo počinju da se razvijaju.
Zelena buđ koja se razmnožava na hlebu zove se Penicillium glaucum. Njoj veoma slična, samo što raste na zemlji, je Penicillium notatum; od nje se dobija penicilin!
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар