среда, 24. март 2010.

Šta su nosni sinusi? (Biologija)

Šta su nosni sinusi?

Nosni sinusi su produžeci nosne šupljine, normalno ispunjeni vazduhom. Čovek ima osam ili više ovakvih malih šupljina u kostima čela i lica. U čeonoj kosti nalaze se dva sinusa. Najveći sinusi su u gornjoviličnim kostima, a nešto manji se otvaraju u gornjem delu i na bočnoj strani nosne duplje.
Sve ove šupljine su obložene produžecima sluzokože nosne duplje, a sluz iz sinusa sliva se u nos. Postoje mnoga mišljenja o tome zašto imamo sinuse. Moguće je da oni doprinose zagrevanju vazduha koji prolazi kroz nos i održavanju njegove vlažnosti. Ili, možda omogućuju jače odzvanjanje (rezoniranje) glasa. Možda sinusi ispunjeni normalno vazduhom postoje samo zato da bi lobanja bila što lakša.
Zapaljenje sinusa može da nastupi posle jake kijavice ili gripa ili neke druge zarazne bolesti.
U toku zapaljenja sinusa oseća se bol na licu, čelu ili pored očiju, koji se obično javlja svakoga dana u isto vreme. Ponekad se javlja i jače lučenje sluzi iz nosa. Bol je izazvan pritiskom sluzi koja se sakuplja u sinusu, jer ne može zbog otoka sluzokože normalno da se sliva u nos.
Zapaljenje sinusa u gornjoviličnoj kosti ponekad može da nastane zbog oboljenja gornjih zuba.
Zapaljenja sinusa retko zahtevaju da se izvrši operacija. A kada se ona vrši, cilj je da se proširi otvor u nosu da bi se omogućilo bolje oticanje sluzi.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар