петак, 23. април 2010.

Šta se događa dok spavamo? (Biologija)

Šta se događa dok spavamo?

Svake noći zatvaramo oči i odlazimo u „svet sna“. Kada se probudimo, čini nam se kao da smo se vratili s puta. Osim što ne znamo šta se s nama stvarno događalo.
Često samo znamo da smo sanjali, ili da nam je bilo hladno ili toplo. Ali šta smo još radili, šta se događalo s našim telom dok smo spavali — to ne znamo.
Naravno, naši mišići su se opustili. Kad bi nam neko, dok spavamo polako podigao ruku,
ona bi opet mlitavo pala na jastuk. Spavamo u vodoravnom položaju zato da omogućimo opuštanje mišića. Međutim, grupa mišića oko očiju i očnih kapaka ne opušta se u toku sna. Ovi mišići su zategnuti da bi nam oči bile zatvorene.
Za vreme noćnog sna naše telo napravi mnogo pokreta. Pokrećemo samo neke delove tela, ili se obrćemo levo–desno da bismo promenili položaj. Neki ljudi se više prevrću u snu, neki manje, a to često zavisi i od toga koliko smo umorni, kolika je temperatura u sobi, šta smo jeli pre odlaska na spavanje, itd. Čovek se pokrene obično oko 20 do 40 puta u toku noći, ali ovi pokreti traju samo oko 30 sekundi svakoga sata, ili ukupno nekoliko minuta u toku čitave noći.
Kada smo budni, svako se od nas različito ponaša prema spoljnim zbivanjima, ali kada spavamo, svi mi odgovaramo skoro na isti način na poruke koje prime naša čula. Buka, svetlost, toplota, mirisi, izazivaju praktično skoro iste odgovore kod svih usnulih osoba.
Šta se događa u samom našem telu dok spavamo? Krv, naravno, nastavlja da struji, ali srce kuca sporije. I disanje nam je usporeno i razlikuje se po dubini od disanja kada smo budni. Varenje se obavlja svojom uobičajenom brzinom. Jetra i bubrezi nastavljaju da rade, ali nešto usporenije. Temperatura našeg tela se smanjuje za čitav stepen. Znojenje uglavnom može da se pojača, ali je manje na dlanovima ruku i na tabanima stopala nego kada smo budni.
U toku svake noći naš san može da se menja i prelazi iz lakog u dubok i obratno mnogo puta.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар