петак, 23. април 2010.

Šta je optička varka? (Biologija)

Šta je optička varka?

Najprostije rečeno, optička varka je obmana koju nam priređuju naše oči. Čini nam se da vidimo nešto što nije takvo u stvarnosti, ili vidimo isti predmet na dva potpuno različita načina.
Ako su naše oči normalne, a one su instrument kojim treba da vidimo upravo ono što se nalazi pred nama, kako onda mogu da nas obmanjuju? Vid nije fizički proces. On nije kao fotografija. Vid je u stvari umno iskustvo, zato što ne vidimo očima već mozgom.
Oči su mehanički instrument za primanje utisaka. Kada slike dospeju u mozak, dolazi do prepoznavanja, mišljenja, rasuđivanja. Ćelije mozga odlučuju šta predstavlja lik ili slika koju vidimo.
Šta omogućuje mozgu da donese odluku? Važnu ulogu igra rad koji moraju da obave očni mišići da bismo videli. Prilikom procenjivanja razdaljina, uglova i odnosa predmeta u prostoru, pogled se upravlja čas u jednu čas u drugu različito udaljenu tačku. Mozak oseća da su oči prevalile izvesnu razdaljinu zato što ima predstavu koliko je energije i vremena bilo potrebno za upravljanje pogleda u različite tačke.
Da vidimo sada jedan primer optičke varke. Pretpostavimo da imamo dve linije iste dužine, samo je jedna uspravna, a druga vodoravna. Vodoravna će nam izgledati kraća zato što je našim očnim jabučicama lakše da se kreću s jedne strane na drugu nego gore — dole. Zato mozak odlučuje da je vodoravna linija po svoj prilici kraća.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар