петак, 23. април 2010.

Zašto trepćemo? (Biologija)

Zašto trepćemo?

Kada vozimo automobil po ružnom vremenu, vrlo je važno da imamo brisače koji besprekorno rade. Ali i najbolji brisači koji su ikada napravljeni za ma koji automobil ne mogu se uporediti sa brisačima koje je priroda podarila našim očima.
Naši očni kapci koji se prilikom treptanja otvaraju i zatvaraju — to su prirodni brisači. Oni se sastoje od slojeva kože a dižu se i spuštaju pod dejstvom određenih mišića, i to tako brzo da uopšte ne ometaju naš vid.
Zanimljivo je da naši očni kapci rade automatski, baš kao i brisači na automobilu. Mi trepćemo svakih šest sekundi. To znači da u toku života podignemo i spustimo kapke oko dvesta pedeset miliona puta!
Zašto je treptanje tako važno? Kako ono štiti naše oči? Šta su trepavice? Trepavice su kratke povrnute dlačice koje se nalaze na rubu svakog kapka. Njihov zadatak je da zaustavljaju prašinu koja bi mogla da upadne u oči. Kada hodate po kiši ili po vetru, kapci se automatski spuštaju i trepavice zadržavaju strane čestice. Obrve, pak, odvode kišu i znoj u stranu, tako da kapi sa čela ne padaju u oči.
Ali glavna zasluga treptanja je da ono obezbeđuje automatsko podmazivanje i ispiranje očiju. Duž ruba svakog kapka nalazi se dvadeset do trideset sitnih lojnih žlezda. One imaju otvore između trepavica. Svaki put kad se naši kapci zatvore, ove žlezde izluče pomalo tečnosti koja podmazuje rub očnog kapka i trepavice tako da ih održava vlažnim.
A evo kako treptanje obezbeđuje „ispiranje“ oka. U svakoj očnoj duplji pored oka imamo po jednu suznu žlezdu, iz koje se luči bistra tečnost, suze. Svaki put kad trepnemo, kapak odnosi izvestan deo ove tečnosti i razmazuje je preko oka. Na ovaj način se oko vlaži. Mogli bismo da kažemo da pri svakom treptaju pomalo „zaplačemo“!

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар