уторак, 23. март 2010.

Šta su arterije, vene i kapilari? (Biologija)

Šta su arterije, vene i kapilari?

Nigde u svetu ne postoji sistem transporta čiji se učinak može uporediti sa učinkom sistema za krvotok u čovečjem telu.
Veliki putevi i auto-putevi svih vrsta povezuju velike gradove da bi u njih mogla da se dopremi hrana i drugi potreban materijal. Takvi veliki putevi u telu su arterije — sudovi koji odvode krv iz srca, i vene, kroz koje se krv vraća u srce.
Međutim, i malim gradovima i selima takođe su potrebni hrana i snabdevanje. Mali putevi i ulice dopiru do sela i kuća, kao što kapilari u čovečjem telu dopiru do najmanje ćelije.
Arterije leže duboko u tkivima, osim u predelu ručnog zgloba, na gornjoj strani stopala, na slepoočnici i na bočnim stranama vrata. Na ma kom od ovih mesta može se opipati puls, što je za lekara veoma važno.
Najveće arterije imaju zaliske na mestu na kome izlaze iz srca. Ove sudove grade mnoga elastična vlakna i mišići koji mogu da se šire i skupljaju. Arterijska krv je svetlocrvene boje i kreće se kroz arterije u talasima.
Vene leže bliže površini kože; krv je u njima tamnije boje i kreće se ravnomernije; one imaju zaliske na određenim rastojanjima celom dužinom svoga toka.
Daleko od srca, u svim delovima tela, veliki krvni sudovi postaju sićušni, tanki kao vlas, i zovu se kapilari. Kapilar je 50 puta tanji od najtanje čovečje vlasi! On je tako tanak da krvna zrnca prolaze kroz kapilar samo jedno za drugim, što znači da krv prolazi kroz kapilare vrlo sporo.
Šta se događa kada krv protiče kroz neki kapilar? Krv ne napušta kapilar, ali zid kapilara je vrlo tanak i sastoji se od samo jednog sloja ćelija. Kroz ovaj zid krv predaje svoj kiseonik okolnim tkivima, a zauzvrat prima ugljen-dioksid koji oslobađaju tkiva oko tog kapilara. Istovremeno iz krvi prelaze druge materije koje obezbeđuju ishranu tkiva, a štetni proizvodi ulaze u kapilar.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар