уторак, 23. март 2010.

Šta je krv? (Biologija)

Šta je krv?

Krv je tečnost neophodna za život. Ona teče kroz arterije, kapilare i vene našeg tela, a sastoji se od tečnog dela koji se zove plazma i krvnih zrnaca koja plove u plazmi. U telu odrasle osobe ima oko 6,5 litara krvi.
Krv je najsavršeniji prenosni sistem: ona donosi hranu i kiseonik svakoj ćeliji, odnosi štetne proizvode, raznosi hormone i druge materije, pomaže organizmu da se bori protiv infekcije i da podešava telesnu tollotu.
Krvnih zrnaca ima tri vrste. To su: crvena krvna zrnca, koja daju krvi crvenu boju i prenose kiseonik, bela krvna zrnca, kojih ima nekoliko vrsta i čiji je zadatak da se bore protiv infekcije, i najzad, krvne pločice koje pomažu zgrušavanje krvi i na taj način sprečavaju suvišno krvavljenje i gubitak krvi iz povređenog krvnog suda.
Sva krvna zrnca stvaraju se u koštanoj srži. Ako pogledate otvorenu kost, videćete u njenoj šupljini crvenkasto-sivu sunđerastu materiju. Pod mikroskopom u njoj se vidi mreža krvnih sudova i vlakana vezivnog tkiva, između kojih se nalaze bezbrojne, krupne ćelije srži gde se stvaraju krvna zrnca.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар