среда, 24. март 2010.

Šta je malokrvnost? (Biologija)

Šta je malokrvnost?

Malokrvnost označava različita stanja koja su u vezi s nekim poremećajem krvi. Malokrvnost postoji ako krv ne sadrži normalan broj crvenih krvnih zrnaca, ili kada crvena krvna zrnca nemaju dovoljnu količinu hemoglobina.
Anemija ili malokrvnost je prouzrokovana nedovoljnim stvaranjem ili povećanim razaranjem crvenih krvnih zrnaca ili suviše velikim gubitkom krvi.
Jedna vrsta anemije, koju mnogi znaju, jeste anemija zbog nedovoljne ishrane. Najčešća i najmanje opasna anemija ove vrste razvija se kad nema dovoljno gvožđa za stvaranje hemoglobina crvenih krvnih zrnaca.
Mnoge namirnice sadrže samo male količine gvožđa. Neki ljudi ne uzimaju dovoljno hrane koja ima visok sadržaj gvožđa, kao što su meso i lisnato zeleno povrće. Zato je nedostatak gvožđa prilično čest.
Znaci ove anemije su bledilo, slabost, sklonost ka lakom zamaranju, nesvestica i teškoće u disanju. Ako bolesnik može dovoljno da se odmara i da ima dobru ishranu, on se obično brzo oporavlja.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар