среда, 17. март 2010.

Šta je to koža? (Biologija)

Šta je to koža?

Kada razmišljamo o ljudskom telu, srce, jetru ili mozak odmah svrstavamo među organe, jer oni imaju svoje određene funkcije. Ali, da li vam je poznato da je i koža organ?

Dok ostali organi zauzimaju malo prostora ili bar određeni prostor, koža se prostire po celoj površini našeg tela i tako stvara jedan omotač čija je ukupna površina oko dva kvadratna metra. Broj složenih struktura koje se nalaze na svakom kvadratnom centimetru kože je neverovatan, počev od znojnih žlezda pa sve do živaca.

Koža se sastoji od dva sloja tkiva. Jedan je deblji i dublji i naziva se krzno. Iznad njega je drugi sloj — pokožica. Ova dva sloja su spojena na taj način što se donji sloj talasasto uvlači u gornji, sa kojim se čvrsto vezuje. Zbog toga je koža talasasta i obrazuje šaru koju možemo primetiti na nekim njenim delovima, na primer na dlanskoj strani prstiju.

Gornji sloj kože, pokožica, nema krvnih sudova, a sasvim na površini sastoji se od ćelija različitog oblika smeštenih u slojevima koji su pri vrhu orožali. To je veoma dobro, jer taj poslednji, orožali sloj štiti telo. On nije osetljiv na bol, a ni voda ne utiče na njega. Na mestima na kojima je najdeblji (na primer, na peti, žuljevima, itd) pruža veći otpor električnoj struji.

Najdublji slojevi pokožice su živi i njihov je zadatak da stvaraju nove ćelije. Matične ćelije potiskuju ove nove ćelije naviše, a one se odvajaju od svog izvora ishrane i vremenom izumiru pretvarajući se u rožasti sloj.

U toku dana, usled mnogih radnji koje obavljamo, bezbroj takvih mrtvih ćelija nestaje, ali se zato odmah stvaraju nove koje ih zamenjuju. Zbog toga naša koža ostaje mlada.

U koži postoji oko trideset slojeva rožastih ćelija. Kad god površinski sloj otpadne, usled pranja ili trenja, novi sloj je odmah spreman da ga zameni. I koliko slojeva otpadne, toliko je uvek novih, onih dubljih, koji ih zamenjuju. Zato kožu možemo da peremo i trljamo kako bismo je održali čistom, a da joj pri tome ne nanesemo nikakvu štetu.
izvor: 1000 zašto, 1000 zato...

Нема коментара:

Постави коментар