среда, 17. март 2010.

Zašto postoje različite boje ljudske kože? (Biologija)

Zašto postoje različite boje ljudske kože?

Ljudi čija je koža najbelja žive na severu Evrope. To su nordijci. Oni čija je koža najcrnja nastanjuju zapadnu Afriku. Stanovništvo južne Azije odlikuje se mrko-žutom bojom kože. Međutim, većina stanovnika naše planete nema ni belu ni crnu, niti žutu kožu, već bezbroj nijansi između svetlog i tamnog.

Šta prouzrokuje obojenost kože, kose i očiju kod ljudi? Razlozi leže u mnogim hemijskim procesima koji se odigravaju u našem telu. U kožnim tkivima postoje izvesne osnove za boje koje nazivamo hromogeni, a koje su u stvari bezbojne. Kada izvesni encimi deluju na ove osnove za boje, dobija se određena boja kože.

Bez prisustva supstancija koje daju boju, čovečja koža je sivobeličasta. Boja ljudske kože zavisi od tri obojene materije ili pigmenta koji se nalaze u čovečjem telu. Prva od ovih materija je melanin, smeđe boje. Druga je karotin, materija koja ima žutu boju. Treća se zove hemoglobin i predstavlja crveno obojenu materiju koja se nalazi u krvi.

Boja kože zavisi od odnosa ove četiri boje: sivobeličaste, žute, mrke i crvene. Sve postojeće boje kože nastaju mešanjem ovih osnovnih boja.

izvor: 1000 zašto, 1000 zato...

Нема коментара:

Постави коментар