петак, 23. април 2010.

Zašto neko muca? (Biologija)

Zašto neko muca?

Najsloženiji i najteži muzički instrument koji se može zamisliti verovatno je čovečji organ za govor! Da bi se zvuci i glasovi obrazovali, mora se upotrebiti ceo aparat: trbuh, prečaga, grudni koš, grkljan, glasni mišići, usta, jezik, nepce, usne, zubi, nos i nosni sinusi.
Za stvaranje glasova najvažniji su mišići usta, nepce, usne i jezik. Mi tako dobro „sviramo“ na tom instrumentu samo zato što smo naučili kako se to radi kada smo bili najprilagodljiviji, u ranom detinjstvu, i zato što otada neprekidno vežbamo!
Ako na tom instrumentu ne možemo da sviramo savršeno skladno, onda je očigledno da nešto nije u redu s našim govorom. On je nepravilan i mi mucamo.
Mucanje ili zamuckivanje nastaje zbog grča jednog ili više organa koji učestvuju u stvaranju govora. Izgovaranje reči se iznenada prekida, nastaje pauza, posle koje često dolazi do brzog ponavljanja zvuka na kome smo se pre toga zaustavili.
Može biti više vrsta mucanja — počev od neznatne nesposobnosti izgovaranja izvesnih glasova ili slogova, pa do stanja kada su svi mišići jezika, ždrela i lica zahvaćeni grčem.
Mucanje se retko pojavljuje pre četvrte ili pete godine života. Dete može da počne da muca zato što stvarno nešto nije u redu s nekim od organa koji učestvuju u stvaranju glasova; ali vrlo često mucanje može da ima duševni uzrok.
Obično, kad neko muca, ima najviše teškoća sa eksplozivnim suglasnicima b, p, d, t, k i g. Eksplozivni suglasnici se stvaraju usmeravanjem izdahnutog vazduha, stiskanjem usana, a zatim naglim oslobađanjem zaustavljenog vazduha zbog otvaranja usana. Pokušajte da izgovorite glas „b“. Vidite da je eksplozivan.
Mucanje često može da se ispravi ako se osoba koja muca nauči da polako i pažljivo čita i govori, pažljivo izgovarajući svaki slog. Razume se, ako mucanje ima duševni uzrok, onda je potrebno posebno lečenje. Ispravljanjem mucanja i drugih govornih mana bave se stručnjaci koji se zovu logopedi.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар