петак, 23. април 2010.

Šta se zbiva kad osećamo vrtoglavicu? (Biologija)

Šta se zbiva kad osećamo vrtoglavicu?


Svako živo biće ima osećaj ravnoteže. Kod čoveka je centar za ravnotežu smešten u polukružnim kanalićima unutrašnjeg uha. To su tri duguljasto savijena kanalića. Zašto tri? Zato što prostor ima tri dimenzije: dužinu (napred — natrag), širinu (levo — desno) i visinu (gore — dole). Tri kanalića su međusobno postavljena približno pod pravim uglovima i to u tri ravni.
U kanalićima se nalazi tečnost, a na jednom svom kraju oni imaju kruškasta proširenja koja se zovu ampule. U ampulama se nalaze čulne ćelije od kojih polaze vrlo fine dlačice. One su uspravne i povezane sa živčanim vlaknima.
Kad god se tečnost u kanalićima pokrene, i dlačice se pokreću ili povijaju i šalju poruke mozgu i mišićima. Kako se kanalići nalaze u tri različite ravni, ako se pomerimo u ma kom pravcu, i odgovarajuće dlačice će se zbog toga pomeriti. Ako krenemo automobilom napred, dlačice u dva kanala neće ništa zabeležiti, ali će se zato u trećem kanalu, koji reaguje na kretanje napred — nazad, dlačice poviti unatrag pod uticajem kretanja tečnosti u tom kanalu.
A sada zamislite da se vrtimo ukrug velikom brzinom. Tečnost u horizontalnom polukružnom kanaliću savijaće dlačice unazad. A kada se zaustavimo, tečnost će se po inerciji i dalje kretati. Zato će nam izgledati da se i dalje vrtimo, iako stvarno stojimo. Čini nam se da se ceo svet okreće oko nas i uhvatiće nas vrtoglavica.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар