петак, 23. април 2010.

Šta je to reumatska groznica? (Biologija)

Šta je to reumatska groznica?

Reumatska groznica je bolest od koje obično obolevaju mlade osobe. Na žalost, ona može da prouzrokuje ozbiljno i trajno oštećenje srca. Zato oni koji su je imali ponekad moraju strogo da vode računa o svom načinu života, ali su obično sposobni da vode normalan život.
Najčešće se bolest javlja između šeste i devetnaeste godine života. Reumatsku groznicu izgleda dobijaju lica koja su naročito osetljiva na neke vrste bakterija iz grupe streptokoka.
Skoro svi slučajevi reumatske groznice nastaju posle infekcije streptokokama: zapaljenja grla i krajnika, nosnih infekcija i šarlaha. Zato je važno da se ove infekcije leče odmah i to pod lekarskim nadzorom.
Često su znaci reumatske groznice tako laki da ih obolela osoba potpuno zanemaruje. Ali lekar uvek može da prepozna ovu bolest, a lečenje sprečava da ona dobije mnogo ozbiljniji tok. Nekada, kad deca pate od bolova u zglobovima koji se pojačavaju, ona možda stvarno imaju lak oblik reumatske groznice i treba ih odvesti lekaru.
Oboleli od reumatske groznice obično imaju bolove u zglobovima, naročito u kolenu i laktu. U slučajevima koji iznenada nastaju — akutnim slučajevima, postoji visoka temperatura, a svi zglobovi otiču, crveni su, osetljivi i izrazito bolni. Nekada ispod kože postoje čvorovi, koji su znak ozbiljnog oboljenja. Lečenje ove bolesti zahteva stalnu lekarsku negu.
Reumatska groznica nije ono što u svakodnevnom životu nazivamo reumatizam.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар