петак, 23. април 2010.

Šta je daltonizam? (Biologija)

Šta je daltonizam?

Sve boje nastaju mešanjem tri osnovne boje: crvene, žute i plave. Boje cveća, na primer, postaju kombinovanjem zrnaca pigmenata ove tri osnovne boje. Zahvaljujući osetljivosti kupastih ćelija u mrežnjači, oko je sposobno da nam predstavi boje onakve kakve su one odista u prirodi.
Šta se dešava kad neko ne razlikuje boje? Evo šta. Zraci crvene svetlosti dopiru do oka, ali ne nadražuju samo one delove mrežnjače koji su osetljivi na crveno, nego i one koji su osetljivi na zeleno! Zelena svetlost deluje na isti način i nadražuje i ćelije mrežnjače osetljive na crveno.
Šta se u takvom slučaju vidi? Ni zeleno ni crveno, nego neka vrsta žućkastosivog, zbog toga što se kombinovanjem crvenog i zelenog dobija sivo. Takva osoba je neosetljiva samo na crvenu i zelenu boju, ali zato može da vidi plavu, žutu i ljubičastu. Njoj crvena i zelena boja uvek izgledaju kao različite nijanse žućkastosive, i prema tim nijansama može ipak da oceni kada je ta crvena, a kada zelena boja.
Oni koji ne razlikuju boje zovu se daltonisti, a ova pojava je daltonizam.
Neke osobe mogu da budu neznatno osetljive na boje, a da toga nisu ni svesne. Ako su neosetljive na crvenu i zelenu, mogu već u ranom detinjstvu naučiti da ih razlikuju na osnovu žućkastosive boje koju vide. One to ne čine po boji, kao ljudi sa normalnim vidom, nego procenjuju ton i svetlinu koje opažaju, jer za njih se ove boje razlikuju po tonu i svetlini žućkastosive koju vide.
Interesantno je da daltonisti često uspevaju da prikriju svoje slepilo za boju čak i ako rade na poslovima na kojima je neophodna normalna osetljivost za boje, na primer, kao mašinovođe! Tek posle utvrđivanja uzroka mnogih železničkih nesreća, test daltonizma je postao obavezan preduslov za obavljanje dužnosti mašinovođe.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар