среда, 17. март 2010.

Šta su to hormoni? (Biologija)

Šta su to hormoni?

Hormone luče žlezde sa unutrašnjim lučenjem, što znači da se oni izlučuju u organizmu. One se još nazivaju žlezde bez izvodnog kanala, zato što ne upućuju svoje proizvode u kanale, već neposredno u krvotok. Hormone takođe stvaraju i neki organi kao što su jetra i bubrezi, ali većina hormona je proizvod žlezda.

Svaki hormon ima svoje posebno dejstvo u telu. Uopšte, zadatak hormona je da regulišu unutrašnje funkcije tela, kao što su rastenje, ishrana, stvaranje zaliha hranljivih materija i njihovo korišćenje kao i procesi razmnožavanja. Ako žlezde proizvode suviše ili nedovoljno hormona, to može da dovede do nenormalnog fizičkog izgleda.

Evo šta neke glavne žlezde i hormoni rade u našem telu.

Hipofiza je najvažnija od ovih žlezda jer ona upravlja i radom svih drugih žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Njena veličina zaista iznenađuje: ova važna žlezda je otprilike velika kao zrno graška i približno isto toliko teška. Ona je pridodata donjoj površini mozga i zaštićena susednom kosti. Iako je hipofiza tako mala, podeljena je u dva jasno odvojena režnjića — prednji i zadnji. Kroz zadnji režnjić, koji je manji od prednjeg, prolazi više od 50.000 živčanih vlakanaca. Hormon koji proizvodi jedan deo ove žlezde ima za zadatak da podstiče rastenje. Hipofiza proizvodi i dva hormona koji kontrolišu korišćenje vode i masti, krvni pritisak, i način na koji regulišemo toplotu u našem telu. Hipofiza nadzire i razvoj polnih osobina kod muškarca i žene. Ona upravlja i onim delom prometa materija koji ima zadatak da pretvara hranu u različite oblike energije. Hipofiza utiče i na rad mišića, bubrega i drugih organa.

Štitna žlezda, koja je smeštena u vratu, proizvodi hormon koji podstiče rastenje i razvoj tela i procese metabolizma u njemu.

Iznad vrha oba bubrega nalazi se po jedna nadbubrežna žlezda. Ona proizvodi hormon koji se zove adrenalin. Ovaj hormon utiče na krvni pritisak i reakcije pri uzbuđenju ili neuobičajenim situacijama. Kada se čovek uzbudi ili uplaši, stvara se više ovog hormona.

Druge žlezde u telu proizvode hormone od kojih zavisi da li ćete se ponašati kao dečak ili kao devojčica. Kao što vidite, od hormona zavisi dobrim delom kako ćete izgledati i kakvo će biti vaše zdravlje.

izvor: 1000 zašto, 1000 zato...

Нема коментара:

Постави коментар