среда, 24. март 2010.

Šta su kalorije? (Biologija)

Šta su kalorije?

Da bismo shvatili šta su kalorije i kakva je njihova uloga u ljudskom organizmu, treba da počnemo od ishrane uopšte.
U našem telu hrana se razlaže oksidacijom. Možemo čak reći da hrana „sagoreva“. Toplotu koja se pri sagorevanju oslobađa merimo kalorijama. Gram-kalorija je količina toplote potrebne da se temperatura jednog grama vode podigne za jedan stepen. Kilogram-kalorija, ili prosto kalorija, hiljadu puta je veća, a za merenje kaloričnosti hrane obično se uzima kilogram-kalorija.
Svaka vrsta hrane, dok sagoreva, daje izvestan broj kalorija. Na primer, jedan gram belančevina daje četiri, a gram masti devet kalorija. Za ljudsko telo nije bitno koja od ovih materija sagoreva, ali samo dotle dok se iz hrane dobija do
voljno energije za održavanje života.
Broj kalorija potrebnih čoveku zavisi od rada koji obavlja. Čoveku teškom oko 85 kg potrebno je samo 1680 kalorija dnevno kada potpuno miruje. Ako takav čovek obavlja neki lakši posao, njemu treba 3360 kalorija dnevno, a za vršenje napornog rada čak i 6720 kalorija da bi telo i u tim uslovima normalno funkcionisalo.
Deci treba više kalorija nego odraslim, jer ona pored rada još i rastu. Zimi nam je potrebno više kalorija nego leti. „Gorivo“ koje naše telo obično troši je skrob i šećer. Šta se dešava ako uzmemo više takvih materija nego što nam treba? Telo troši samo onoliko koliko mu je potrebno i čuva izvesne zalihe za docnije. Takva zaliha može da iznosi otprilike trećinu količine potrebne za jedan dan. Sve ostalo se pretvara u mast.
Izvor: 1000zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар