среда, 24. март 2010.

Šta je masno tkivo? (Biologija)

Šta je masno tkivo?

Danas skoro svako vodi računa o svojoj telesnoj težini i veliki broj ljudi i žena drži neku dijetu. Može se reći da „salo“ niko ne želi.
Pa ipak, masno tkivo, ili salo, vrlo je potrebno ljudskom organizmu. Ono se nagomilava na sledeći način: na nekim mestima ćelije vezivnog tkiva bivaju ispunjene masnim materijama. Najpre se pojavljuju sićušne kapljice u unutrašnjosti ćelija. One se povećavaju po obimu, spajaju u veliku kap i najzad ispunjavaju skoro celu ćeliju. Na kraju, ćelija se pretvara u veliku kap masti okruženu tankom opnom.
Takve ćelije se stvaraju samo na nekim delovima tela. Uši, nos, čelo i okolina zglobova normalno nemaju masno tkivo. Po pravilu, žensko telo nagomilava više masnog tkiva nego muško. Na primer, normalno telo muškarca sadrži oko 10 procenata masnog tkiva, dok normalno žensko telo ima oko 25 procenata. To znači da jedan mlad čovek može da ima oko 7 kg masnog tkiva u svom telu, a mlada žena oko 17 kg!
Organizam nagomilava masti da bi mu služile kao rezerva hrane. Masti su naročito pogodne za ovu svrhu zato što su najbolje gorivo koje poznajemo. Normalno svakodnevno gorivo koje troši organizam je šećer. Organizam sagoreva šećer vrlo lako; sagorevanje masti je komplikovaniji proces. Ali masti imaju dvostruko veću toplotnu vrednost od šećera, te su zato naročito pogodne kao rezervna hrana u telu. Kada uzimate nedovoljne količine hrane za potrebe vašeg organizma, rezerve masti počinju da se troše.
Drugi razlog što je telu potrebno masno tkivo jeste njegova zaštitna uloga. Masno tkivo deluje kao gumeni jastuk. Ne može se stisnuti, zato što je elastično. Ovi „jastuci“ od masti nalaze se na sedalnom predelu, tako da možemo udobno da sedimo, ispod svoda stopala, ispod kože dlana, na obrazima i u jastucima na kojima leže naše očne jabučice.
Treća uloga masnog tkiva jeste da čovečje telo štiti od prekomernog gubitka toplote.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар