понедељак, 1. март 2010.

Šta je to protoplazma? (Biologija)

Šta je to protoplazma?

Tajna protoplazme je tajna samog života. Mi još uvek ne znamo šta protoplazmu čini živom materijom. Protoplazma je živi deo svih biljaka i životinja. Svi organizmi, bilo biljni ili životinjski, sastoje se od ćelija. U živom organizmu može da bude više miliona ćelija, kao u čovečjem telu, ili samo jedna =kao protozoa (praživotinja). Ali ćelijski zidovi svih živih bića omotavaju istu životnu materiju = protoplazmu. U svakoj ćeliji se uglavnom iz dva dela: čvršćeg središnog dela koji se naziva jedro i mekšeg, tečnijeg dela koji se naziva citoplazma.
Svak vrsta živih bića ima svoju sopstvenu vrstu protoplazme, a različite vrste ćelija u organizmu imaju svoje posebne oblike protoplazme. Iako je protoplazma različita, ipak se 99 procenata sadržine sastoji od ugljenika, vodonik, kiseonika i azota sa tragovima mnogih drugih elemenata.
Kada živo biće unese hranu, ona se najpre vari, tj. pretvara u tečni oblik. Zatim svarena hrana mora da se unese u protoplazmu i da postane njen sastavni deo; taj proces poznat je pod imenom asimilacija. Još uvek se ne zna tačno šta se dešava za vreme asimilacije.
Poznato je da asimilacija dovodi do zamene istrošene protoplazme i povećanja količine protoplazme. U toku asimilacije protoplazma ugrađuje mrtve sastojke u živu materiju i menja stranu materiju u materiju sličnu sebi. Protoplazma takođe nagomilava i oslobađa svu energiju koju životinje i biljke imaju.
Protoplazma je osetljiva na spoljne uticaje. Jaka svetlost ili toplota će je ubiti. Hemikalije privlače ili odbacuju protoplazmu; električna struja u njoj izaziva različite reakcije. Ako nauka jednog dana bude otkrila šta pokreće procese u protoplazmi, znaćemo o tajni samoga života.

izvor 1000 zašto, 1000 zato...

Нема коментара:

Постави коментар