среда, 24. март 2010.

Kakva je uloga jetre? (Biologija)

Kakva je uloga jetre?

Kad posmatramo neki organ čovečjeg tela, njegova građa i način rada izgledaju nam neverovatni. Ni jetra nije izuzetak. To je najveća žlezda u organizmu i, pored mozga, najveći organ tela. Normalna jetra teška je oko jedan i po kilogram.
Jetra je tako velika zbog uloge koju ima. Ona ne samo što proizvodi sokove za varenje u crevima, već je i cediljka za hranu koja dolazi iz creva (izuzev masti). Ona prihvata hranu svarenu u crevima i u nizu hemijskih procesa dalje je prerađuje.
Jedan od njenih zadataka je da preradi belančevine sadržane u hrani u belančevine ljudskog organizma. Jetra pretvara otrovne materije u neotrovne. Kada čovek unosi alkohol i kofein, jetra pretvara ove otrove u neškodljive materije. Ćelije jetre uništavaju i neke bacile koji dospevaju u telo.
Hrana i tečnosti koje smo uneli u organizam dospevaju iz creva preko krvi u jetru. Krv iz creva donosi u jetru hranljive materije na preradu. Zatim iz jetre krv odlazi u srce i iz srca se raznosi po celom telu. Jetra se u stvari nalazi između creva i srca, kao neka vrsta brane za suvišne tečnosti koje bi opteretile rad srca. Ako pijete velike količine tečnosti, jetra će ubrzo da se poveća zadržavajući suvišnu tečnost.
Ćelije jetre luče žuč. Jedan od zadataka žuči je stvaranje emulzije masti. To znači da žuč deli velike kapi masti, koje se nalaze u svarenoj hrani u vrlo sitne kapljice i na taj način omogućuje telu da iskoristi masti.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар