Kako rade creva?
Većina ljudi ima nejasnu predstavu o tome da se negde u njihovoj utrobi nalaze vijuge i vijuge creva, čudnih puteva kojima prolazi hrana za vreme varenja. Ali je malo onih koji znaju kako creva rade.
Dužina creva kod životinja zavisi od vrste hrane kojom se hrane. Mesožderi imaju kraća creva zbog toga što se hrana koju oni uzimaju brže vari. Pretpostavlja se da ljudi koji uglavnom žive na biljnoj hrani imaju duža creva nego ljudi koji se pretežno hrane mesom. Dužina creva kod čoveka iznosi oko 6,5 m. Kad čovek umre, creva gube elastičnost, tako da njihova dužina dostiže 8,5 m.
Najdeblji deo crevnog zida sastoji se od mišićnih vlakana, tako da creva mogu da potiskuju hranu koja prolazi kroz njih. Creva mešaju hranu sa sokovima za varenje i istiskuju je dalje. Za obavljanje ovog zadatka tanko crevo ima bezbrojne vijuge. U svakoj vijuzi hrana se pomalo zadržava i prerađuje, bućka se i vari oko 30 minuta; zatim se prebacuje u sledeću vijugu.
Zid tankog creva sadrži oko 20 miliona malih žlezda, koje izlučuju oko 6 do 10 litara soka za varenje u tanko crevo. On natapa i omekšava hranu tako da ona stiže u debelo crevo u polutečnom stanju.
Kad biste posmatrali zid creva kroz lupu, videli biste da on nije gladak, već liči na somot. Prekriven je milionima malih resica nalik na pipke, koje učestvuju u procesu varenja i upijaju hranljive sastojke.
Hranu koju sokovi ne mogu da svare razgrađuju u debelom crevu bakterije koje u njemu žive. Milijarde bakterija razaraju grublje delove hrane, kao što su ljuske od voća, i vade iz nje materije korisne za organizam.
Ovo je samo površan opis rada naših creva. Ona spadaju u najvažnije organe našeg tela.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…
Нема коментара:
Постави коментар