среда, 24. март 2010.

Kakva je građa zuba? (Biologija)

Kakva je građa zuba?

Ako redovno perete zube četkicom, da li ste se možda zapitali kako to da ih još niste istanjili? Međutim, zubi su veoma čvrsti — otprilike isto toliko čvrsti kao staklo.
Svaki zub ima dva dela: koren, ili korenove, kojim je usađen u vilicu, i krunu, deo koji se može videti u ustima.
Zubi se sastoje pretežno od mineralnih soli, od kojih je najviše kalcijuma i fosfora. Gleđ je čvrsta i sjajna materija kojom je prekrivena kruna. Cement je sličan kosti i prekriva koren. Dentin je nalik na slonovaču a sačinjava osnovni deo ili telo zuba. Zubna pulpa se nalazi u zubu u šupljini koja se zove zubna duplja. Zubna pulpa se sastoji od tkiva koje sadrži živce, arterije i vene. Oni ulaze u zub kroz otvor na vrhu ili u blizini vrha korena.
Zubi su, kao što ste verovatno već primetili posmatrajući ih u ogledalu, različite veličine i oblika. U celoj vilici ima četiri vrste zuba, od kojih svaka ima poseban zadatak. Sekutići na sredini vilice seku ili otkidaju hranu. Očnjaci, koji se nalaze do sekutića sa obe strane vilice, raskidaju hranu. Oni imaju duge, masivne korenove i oštre, šiljate krune. Pretkutnjaci, koji su odmah iza očnjaka, imaju dve kvržice, i jedan ili dva korena. Oni raskidaju i gnječe hranu. Kutnjaci, koji su pozadi, imaju više kvržica i dva ili tri korena. Oni mrve hranu.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato...

Нема коментара:

Постави коментар