среда, 24. март 2010.

Zašto se zubi kvare? (Biologija)

Zašto se zubi kvare?

Životinje nižih vrsta menjaju zube tokom života. Kada zubi dostignu potpuni razvoj i kada se istroše, oni ispadaju i na njihovom mestu izrastaju novi.
Međutim, čovek menja zube samo jednom u životu. Zato je važno da ih održavamo i zaštitimo od kvarenja. Zubi obično počinju da se kvare na gleđi: tu se najpre pojavi neki defekt. To može da bude skoro nevidljiva rupica, ali pošto u ustima uvek ima bakterija, one ubrzo prodiru kroz ovaj otvor na površini i nastanjuju se ispod gleđi.
One ne mogu da jedu gleđ, ali zato mogu da se hrane dentinom, koji je mekši, i limfom, koja se nalazi u kanalima dentina. Bakterije uskoro nagrizaju zidove kanala i ispod gleđi se stvara šupljina. Kvar može da ostane neprimećen neko vreme, ali ako se usled rada bakterija zid zuba istanji, onda ćemo ga primetiti vrlo brzo: tada toplota i hladnoća mogu brže da prodru do šupljine pulpe. Pulpa zauzima šupljinu u središnom delu zuba i sadrži živce. Toplota i hladnoća draže ove živce. Kada je neki zub osetljiv na hladno ili toplo, to je znak za uzbunu — zub se kvari!
Kada bakterije prodru kroz kanale dentina u šupljinu pulpe, one nalaze izvanrednu podlogu za ishranu i razmnožavanje. Tada mi dobijamo zubobolju. Kvarenje zuba se nastavlja, mreža sudova koji snabdevaju zub hranom propada, a zub, pošto više ne dobija hranu, postaje mrtva ljuštura. Pouka: idite redovno na kontrolu zubnom lekaru!
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар