петак, 23. април 2010.

Šta je meningitis? (Biologija)

Šta je meningitis?

Meningitis nije jednostavna zarazna bolest. To je bolno zapaljenje i oticanje moždanih opni. Meninge, ili moždane opne, oblažu mozak i kičmenu moždinu, a sastavljene su od nekoliko slojeva tkiva.
Mada meningitis mogu da izazovu različite bakterije, najčešće ga prouzrokuju bakterije koje se zovu meningokoke. Meningitis može da nastane posle povrede i infekcije glave, ili kao komplikacija tuberkuloze, velikog kašlja, gripa, šarlaha i nekih drugih bolesti.
U većini slučajeva, bakterije ulaze kroz ždrelo. Neki ljudi nose bakterije u grlu, a sami ne obole, već prenose zaraznu bolest na druge. Zato se zovu kliconoše.
Od ove bolesti najčešće obolevaju predškolska i školska deca. Svake pete ili desete godine može da se pojavi epidemija meningitisa.
Bakterije prvo rastu u krvi, prouzrokujući groznicu i jezu i obično crvenu ospu na koži. Uskoro zatim bakterije prelaze i na moždane opne i izazivaju njihovo zapaljenje: tada nastaje pritisak u glavi koji bolesnik oseća kao jaku glavobolju.
Vrat je ukočen i zabačen unazad, bolesnik se trudi da ga drži što mirnije, jer je svaki pokušaj savijanja napred praćen jakim bolom.
Bolesnik je često pometen ili čak nesvestan, i povraća, ponekad ima grčeve i trzaje tela koje ne može da obuzda.
U borbi protiv ove bolesti lekari obično koriste „sulfa“ lekove i antibiotike.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар