петак, 23. април 2010.

Kada kijamo? (Biologija)

Kada kijamo?

Zbog nekih čudnih razloga kijanje se dugo smatralo radnjom koja nije samo fizička, a mnoge priče i legende davale su mu neko posebno značenje.
U stvari, kijanjem se isteruje vazduh iz nosa i usta. To je refleksna radnja izvan naše kontrole, a dešava se onda kada se nadraže živčani završeci sluzokože nosa, ili mada je to čudno, kada jaka svetlost nadraži očni živac.
Nadražaj koji prouzrokuje kijanje može nastati usled oticanja sluzokože nosa, kada dobijemo nazeb, ili usled prisustva stranog tela koje na neki način dospe u nos, a može i usled alergije. Kijanje je pokušaj da se pomoću vazduha oslobodimo onoga što izaziva nadražaj.
Još od najranijih vremena svet je u kijanju tražio nešto neobično — neku vrstu predskazanja ili predznaka. Stari Grci, Rimljani i Egipćani smatrali su da kijanje blagovremeno upozorava na opasnost i najavljuje budućnost. Mi danas ne možemo razumeti zašto se, kad neko kine, kaže „nazdravlje“, ali je to po svoj prilici u vezi sa verovanjima iz starih vremena. Primitivni narodi mislili su da kijanje predskazuje skoru smrt, pa su zato čoveku koji kija, koji je, dakle, u opasnosti govorili „nazdravlje“.

Izvor 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар