Zbog čega osećamo glad?
Glad nema ničeg zajedničkog sa praznim želucem, mada većina ljudi veruje da ima. Novorođenče se rađa sa praznim želucem, pa ipak ne oseća glad prvih nekoliko dana. Ljudi koji su bolesni ili imaju temperaturu često ne osećaju glad iako im je želudac prazan.
Glad nastaje kada u krvi nema izvesnih hranljivih sastojaka. Čim se to dogodi, poruka se šalje centru za glad u mozgu. Ovaj centar deluje na želudac i creva kao kočnica. Sve dok u krvi ima dovoljno hrane, centar za glad usporava rad želuca i creva. U trenutku kada iz krvi nestane ovih hranljivih sastojaka, centar za glad počinje da utiče na pojačanje rada želuca i creva. Zbog toga nam, kad smo gladni, često „krče“ creva.
Kada smo gladni, ne osećamo potrebu za nekom posebnom vrstom hrane, već samo za hranom koja će nas zasititi. Pa ipak, samo jedna vrsta hrane ne može da nas zadovolji i nije zdrava. Zar ne bi bilo teško jesti isključivo krompir, pa makar i u najrazličitijim vidovima? Međutim, ako za ručak jedemo supu, meso, povrće, voće i slatkiše u onoj količini koja je dovoljna za jedan obrok, ishrana će biti pravilna i mi ćemo biti zadovoljni.
Koliko dugo može da se živi bez hrane? Staloženi i mirni ljudi mogu da izdrže duže nego oni koji se lako uzbuđuju. Odrasli izdrže duže nego deca.
Među životinjama takođe postoje razlike. Krpelj i stenica mogu bez hrane da izdrže čitavu godinu dana. Pas ugine posle dvadesetak dana gladovanja. Male ptice ne mogu da izdrže bez hrane više od pet dana. Ukoliko je životinja manja i živahnija, utoliko brže troši svoje zalihe hrane. Toplokrvne životinje ne mogu da žive ako izgube više od polovine svoje normalne telesne težine.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…
Нема коментара:
Постави коментар