уторак, 23. март 2010.

Zašto možemo da stojimo uspravno? (Biologija)

Zašto možemo da stojimo uspravno?

Uspravno stajanje i hodanje na dve noge najveća je veština kojom je čovek ovladao. Ona mora da se nauči. Ako bi nam četvoronožni gost sa druge planete došao u posetu, on bi se divio našoj sposobnosti da hodamo na dve noge. Kada bi to i sam pokušao, trebalo bi mu dosta vremena da nauči ovu veštinu, baš kao i nama kada smo bili mali.
Kad stojimo mirno, stalno vršimo pokrete za održavanje ravnoteže: premeštamo težinu s jedne noge na drugu a pritisak na zglobove i mišići usmeravaju telo da se pomeri na ovu ili onu stranu.
Da bismo održavali ravnotežu kada stojimo mirno, stalno radi oko 300 mišića u našem telu. Zbog toga smo umorni kada duže stojimo. U stvari, stajanje je rad.
U hodanju, mi ne koristimo samo veštinu održavanja ravnoteže već i dve prirodne sile. Prva je vazdušni pritisak. Naša butna kost odgovara udubljenju zgloba kuka tako savršeno da u ovom zglobu postoji vakuum. Vazdušni pritisak pomaže da se ovaj spoj drži čvrsto. Zahvaljujući tome noga je spojena za telo tako da se njena težina ne oseća.
Druga prirodna sila koju koristimo kad hodamo je sila Zemljine teže. Pošto mišići podignu nogu, sila Zemljine teže je povlači naniže i noga slobodno visi, kao klatno.
Kada vidite kako se akrobata šeta po zategnutom konopcu, održavajući ravnotežu, zapamtite da on obavlja istu, samo mnogo težu veštinu kao i vi kada stojite ili hodate. On je to morao da vežba dugo, dugo vremena.
izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар