уторак, 23. март 2010.

Kakva je uloga skeleta? (Biologija)

Kakva je uloga skeleta?

Ljudski skelet ima dvostruku ulogu: služi kao oslonac tela i štiti nežne organe.
Skelet, pretežno sastavljen od kostiju, održava čoveka u uspravnom položaju. Beba se rađa sa 270 malih, prilično mekih kostiju u svom skeletu, dok odrasla osoba obično ima 206 kostiju, zato što neke kosti kasnije srastaju. Kosti se međusobno dodiruju u zglobovima.
Skelet glave čini čvrst koštani svod lobanje koji štiti mozak od povreda. Grudni koš štiti srce i pluća. Kičma je u stvari niz malih kostiju — pršljenova, koji u sredini imaju otvor i obrazuju kanal u kome je smeštena kičmena moždina. U donjem delu kičme pršljenovi srastaju i obrazuju jednu kost koja je umetnuta između dve bedrene kosti.
Kost je živa i raste dok je čovek mlad. Na primer, butna kost može da utrostruči svoju dužinu od rođenja do zrelog doba. Kako kosti rastu u dužinu, istovremeno im se povećava i čvrstina zahvaljujući kalcijumu i drugim mineralima koji se u njima nagomilavaju. Pošto je kost živa, ona mora na neki način da se hrani. Spoljna površina kosti je pokrivena pokosnicom u kojoj se nalaze mnogi krvni sudovi koji donose hranu do koštanih ćelija.

Нема коментара:

Постави коментар