субота, 30. јануар 2010.

Pojam i predmet spoljne trgovine, međunarodne trgovinske politike i međunarodnog poslovanja (Ekonomija)

POJAM I PREDMET SPOLJNE TRGOVINE, MEĐUNARODNE TRGOVINSKE POLITIKE I MEĐUNARODNOG POSLOVANJA

Pod spoljnom trgovinom podrazumevamo razmenjivanje robe koja se obavlja između dve ili više zemalja i njenih privrednih subjekata. Disciplina koja se bavi izučavanjem ekonomskih odnosa na međunarodnom nivou naziva se međunarodna trgovinska politika. Ona proučava pravila koja služe za regulisanje međunarodnih odnosa.
Međunarodna trgovinska politika i međunarodno poslovanje su naučne discipline čije je postojanje neophodno usled razvoja međunarodnih ekonomskih i poslovnih odnosa između subjekata iz različitih država i uvećanog prometa na međunarodnim relacijama. Predmet izučavanja međunarodne trgovinske politike, spoljne trgovine i međunarodnog poslovanja su međunarodni privredni i ekonomski odnosi, kad je u pitanju promet roba, ali i usluga. Takođe pored ovog, njihov predmet može da budu i međunarodna plaćanja, međunarodno poslovno i privredno sudstvo, kao i međunarodne poslovne arbitraže.
U međunarodnim privredno ekonomskim relacijama,velike organizacije, odnosno korporacije koje su ekonomski ‘moćnije’, nameću svoje poslovne uslove onim organizacijama koje su slabije. S toga zbog superiornosti velikih organizacija, one diktiraju uslove tržišnog privredjivanja. To je neminovno kod tržišnog privređivanja.

Нема коментара:

Постави коментар