среда, 22. фебруар 2012.

“Nanoroboti” od DNK love i hvataju ćelije raka


Sićušni uređaji nalik na robote, napravljeni od DNK, mogli bi da se koriste za otkrivanje i uništivanje kancerogenih ćelija, tvrde naučnici.


Takozvani nanoroboti, napravljeni pomoću tehnike nazvane DNK origami, koriste sličan postupak kao i ćelije imunološkog sistema da bi se spojili sa receptorima na spoljašnjoj strani ćelija.


Kada uređaj prepozna ćeliju raka, on automatski menja oblik i isporučuje teret, kao što su antitela protiv raka.

Istraživanje objavljeno u časopisu “Sajens” sproveli su stručnjaci Univerziteta Harvard u Bostonu (Masačusets).

“Zovemo ih nanorobotima zato što mogu da obave iste robotičke zadatke”, kaže Ajdo Bašlet, jedan od autora studije.

Uz pomoć kompjuterskog programa “Cadnano”, oni su dizajnirali konstrukciju, a zatim je napravili primenom tehnike DNK origami.

Cilindrični uređaji, od kojih svaki u prečniku ima oko 35 nanometara, sa unutrašnje strane imaju po 12 otvora za ubacivanje molekula. Sa spoljašnje strane imaju po dva mesta za aptamere, kratke lance nukleotida sa specijalnim sekvencama za prepoznavanje molekula na ćeliji koja im je meta.

Čim prepoznaju cilj, aptameri otvaraju uređaj koji otpušta teret. Tim naučnika sa Harvarda je “gađao” ćelije raka u uzgajanim ćelijama. Aptameri su uspeli da prepoznaju ćelije leukemije u mešavini različitih vrsta ćelija i da otpuste antitelo koje je zaustavilo njihov rast.

Нема коментара:

Постави коментар