петак, 23. април 2010.

Zašto dobijamo groznicu? (Biologija)

Zašto dobijamo groznicu?

Ako se dete ne oseća dobro, majka će mu odmah, još dok ne dođe lekar, izmeriti temperaturu.
Prosečna telesna temperatura ljudskog tela iznosi između 36,5 i 37° Celzijusa. U bolesti dolazi do povišenja temperature i onda obično kažemo da je bolesnik „u groznici“. Iako svaka bolest ne izaziva groznicu, ipak je mnoge izazivaju, tako da je ona skoro uvek znak neke bolesti.
Temperatura bolesnika obično se meri dva puta dnevno, a beleži se na temperaturnoj listi koja pokazuje njeno dizanje i pad. Takva lista pomaže lekaru da ustanovi bolest. Krivulja temperature obolelog od zapaljenja pluća ima karakterističnu sliku. Za druge bolesti krivulja temperature ima drukčiji izgled.
Čudno je da mi još uvek ne znamo šta je u stvari groznica. Ipak, poznato nam je da ona pomaže u borbi protiv bolesti. Evo kako: usled oboljenja, životne funkcije se obavljaju ubrzano i organi brže rade. Telo stvara više hormona i krvnih zrnaca. Našem telu su hormoni i enzimi veoma potrebni radi uništavanja klica koje su štetne. Krv brže struji, disanje je ubrzano i zbog toga se organizam lakše oslobađa nepotrebnih materija i otrova. No ipak, telo teško podnosi groznicu ako ona traje dugo ili ako se često javlja. Ukoliko traje 24 časa, uništava se zaliha belančevina koja se nalazi u telu.

Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар