уторак, 23. март 2010.

Zašto su zglobovi pokretni? (Biologija)

Zašto su zglobovi pokretni?

Da u telu nemamo zglobova, ne bismo mogli da se krećemo. Morali bismo uvek da ležimo potpuno nepomično, nesposobni da pokrenemo glavu, da hodamo, da podignemo ruke ili pokrenemo samo jedan prst! A sve to možemo zahvaljujući zglobovima.
Svuda gde se dve kosti klizaju jedna preko druge nalazi se zglob. Zglob omogućuje kostima da se nesmetano pokreću uz veoma malo trenje, zato što su krajevi kostiju prekriveni hrskavicom, tako da se kosti u stvari ne taru jedna o drugu. Osim toga, u zglobu se nalazi beličasta tečnost gusta kao živo belance, sinovijalna tečnost; ona ima ulogu ulja za podmazivanje mašine, jer smanjuje trenje. Kada zglob miruje, stvara se vrlo malo sinovijalne tečnosti i zglob zaista postaje škriputav.
U čovečjem telu nalaze se četiri vrste zglobova: kuglasti, jajasti, zglobovi u obliku šarke i rotacioni zglobovi. Zglob ramena, koji je kuglast, ima najveću pokretljivost od svih zglobova u telu. Zato možemo da pokrećemo ruku u svim pravcima. Zglob kuka je najveći kuglasti zglob, ali zato što je dublji nema tako veliku pokretljivost.
Druga vrsta je jajast zglob. Takav zglob ima jajastu površinu koja se uvlači u odgovarajuću duplju. Jedan oblik ove vrste je sedlast zglob, kod koga kosti mogu da se kreću samo u dva pravca, kao konjanik u sedlu. Ovu vrstu zglobova imamo u kičmi, koja može da se savija samo u dva pravca, napred i s jedne strane na drugu.
Treća vrsta zglobova je zglob u obliku šarke. Tu kosti mogu da se kreću samo napred i nazad u jednoj ravni, kao vrata ili perorez. Zglobovi između članaka prstiju su zglobovi-šarke.
Četvrta vrsta je rotacioni zglob. On omogućuje kostima da se okreću. Rotacioni zglob imamo na bazi lobanje tako da možemo da okrećemo glavu, a zglob u laktu nam omogućuje da okrenemo ključ u bravi.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар