уторак, 23. март 2010.

Čemu služi kalcijum u kostima? (Biologija)

Čemu služi kalcijum u kostima?

Telo prosečnog čoveka sadrži oko 1,5 kg kalcijuma. Pretežni deo ovog kalcijuma nalazi se u kostima kao glavni deo koštane mase.
Građu kostiju mogli bismo uporediti s armiranim betonom. Kost ima vlakna koja se zovu kolagena vlakna, slična savitljivim gvozdenim žicama koje se stavljaju u armirani beton. Kalcijum čini masu kojom su okružena kolagena vlakna.
Količina kalcijuma u našim kostima menja se sa godinama života. U toku prve godine života, kosti deteta imaju veoma malo kalcijuma i vrlo su savitljive. Dete može da se savija u svim mogućim pravcima a da ne slomi nijednu kost. Ali kad čovek dostigne 80 godina starosti, njegove kosti mogu da sadrže skoro 80 procenata kalcijuma i da budu lako lomljive.
Maloj deci dajemo da piju dosta mleka između ostalog i zato što je mleko veoma bogato kalcijumom, a mladim organizmima je, razume se, potrebno mnogo kalcijuma. Jedan litar kravljeg mleka sadrži nešto više od 1,5 g kalcijuma. Sir, mlaćenica i jogurt isto tako sadrže velike količine kalcijuma.
U onim delovima sveta gde kalcijuma nema dovoljno u hrani, ljudi nemaju zdrave zube i često pate od preloma kostiju.
Izvor: 1000 zašto, 1000 zato…

Нема коментара:

Постави коментар